Tietoa konteista

Historia

Merirahtikonttien historia ulottuu 1930-luvulle, jolloin Yhdysvaltalainen Malcolm McLean sai ajatuksen standardoidusta kuljetusyksiköstä. McLean mietti voitaisiinko kappaletavara kuljettaa jotenkin määränpäähän saakka ilman, että sitä tarvitsee kujetusmuodon vaihtuessa kuormata uudestaan. Yksinkertaisen, mutta nerokkaan oivalluksen ansiosta tavaran kuljetusnopeus nousi ja kustannukset laskivat merkittävästi. Myös tavaran vahingoittuminen matkan aikana väheni.
 
Yleistyminen

Ajatus konteista koki aluksi voimakastakin vastustusta, mutta kun McLean onnistui vakuuttamaan Yhdysvaltain armeijan upseerit Vietnamin sodan aikana, alkoi konttien yleistyminen. McLean onnistui purkamaan Vietkongin lahden satamassa sotilaille tarvikkeita tuovan laivan vuorokaudessa, kun se saattoi ennen olla laiturissa kuukaudenkin. Viimeistään silloin tajuttiin kuljetusmuodon ylivoimaisuus. Nykyään kontteja on maailmassa noin 30 miljoonaa ja lähes 95% kaikesta kuljetettavasta tavarasta kuljetetaan konteissa.
 
Konttien tyypit ja mitat

Amerikkalaisista juuristaan johtuen konttien mitat ovat jaloissa (ft). Standardimitoiksi ovat vakiintuneet 20 ja 40 jalkaa pitkät kontit eli noin 6 metriä ja noin 12 metriä. Kontin vakioleveys on 8 jalkaa eli n. 2,4 metriä ja korkeus 8'6 jalkaa eli noin 2,6 metriä tai 9'6 jalkaa eli noin 2,9 metriä.

Yleisin tyyppi on tavallinen kiinteäseinäinen ja -kattoinen kontti joka tunnetaan ainakin lyhenteillä DC (dry cargo) ja GP (general purpose) sekä HC (high cube). Näiden yleisimpien lisäksi on olemassa monia erikoiskontteja, joista alla lueteltu joitakin:
pressukattoinen, joka lyhennetään OT (open top)
eristetty kylmäkontti, jossa oma kylmäkone, lyhenne RE tai RF (reefer)
tankkikontti, lyhenne TN (tank)
"flätti" eli seinätön, taittuva- tai kiinteäpäätyinen, lyhenne FR (flat rack)

Lisäksi on olemassa monia muita erikoistarkoituksiin tehtyjä kontteja, joita suurinta osaa kuitenkin yhdistää edellämainitut vakioulkomitat.

Tarkempia mittoja löydät alavalikosta "mitat" ja tietoa konttien kuntotarkastuksista kohdista "IICL" ja "CSC".

mcy

Helsinki Vuosaari

Satamakaari 27
Puh. 09 6866 140
depot(at)mcy.fi

aukioloajat

arkisin 6:00 - 15:30

Kotka Mussalo

Siikasaarentie 131
Puh. 040 559 9944
mussalo(at)mcy.fi

aukioloajat

arkisin 6.00 - 22.00